Duman ağaç ve organik maddelerin yanmasıyla açığa çıkan gaz ve ince taneciklerden oluşur. İnce mikroskobik tanecikler akciğerlerin derinliklerine kadar girebilirler. Bu tanecikler saç telinin üçte biri kadar incedir. Duman, göz yanması, burun akıntısı, kronik kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabilir.
Yangınlarda ikinci önemli tehdit renksiz, kokusuz karbon monoksit gazıdır. Karbon monoksit vücudun oksijen almasını engeller, baş ağrısı, baş dönmesine neden olur. Yüksek dozda solumak, dokuların oksijenlenmesini bozar, ölüme neden olabilir.
Çocuklarda ve ergenlerde solunum sistemi gelişme halinde olduğu için vücut ağırlığına göre erişkinlerden daha fazla hava solurlar. Dış ortamda daha uzun süre kaldıklarından solunum sistemleri daha fazla etkilenir.
Tanecik kirliliği astım nöbetlerini, kalp krizlerini arttır. Akciğer ve kalp hastalığı olanlar izleyen sağlık merkezine durumları ile ilgili bilgi vermelidir.
İnce taneciklerden korunmak için cerrahi maskeler, ıslatılmış kumaş yeterli değildir. N-95 tipi maske kullanılmalıdır. Evde kalındığında pencereler kapalı olmalı, varsa hava temizleyici çalıştırılmalı, filtresi sık temizlenmelidir. Elektrik süpürgesi kullanmak eve girmiş tanecikleri havalandıracağı için önerilmez. Evin içinde mum ve ateş yakılmamalı, sigara içilmemelidir.
Комментарии