top of page

Üçüncü aşı Biontech olmalı

Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği,

KLİMİK Sağlık Bakanlığının iki Sinovac aşısı olanların üçüncü aşılarının Sinovac olabilir görüşüne katılmadığını açıkladı.

Önceki hafta Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan “COVID-19 hastalığından korunmada en etkili sonuçların 3 doz CoronaVac® (Sinovac firmasının ürettiği aşı) uygulaması ile sağlandığı” bilgisine karşı KLİMİK bu konuda ikna edici veri olmadığını bildirdi ve açıklamaya zemin teşkil eden araştırmayı sorularla masaya yatırdı.


KLİMİK çalışmanın delta varyantının olmadığı dönemde yapıldığını, aşı uygulama sürelerinin çalışmalar arasında farklı olduğunu, çalışmaya katılanların yaş, cinsiyet bulundukları bölgedeki hastalık yaygınlığı gibi değerlerin karşılaştırılabilir olmadığını öne sürdü.

Bakanlığın uygulama değişikliğine gitmeden önce bu bilgiye zemin oluşturan verilerin değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı.

KLİMİK Derneği, iki doz CoronaVac ® aşısı ile aşılanan kişilere 3. doz aşının, bilimsel çalışmalarda Delta varyantına karşı gösterdiği yüksek etkinlik nedeniyle BioNTech® olarak uygulanmasını önerdi, iki doz BioNTech® ile aşılanmış kişilere ciddi bağışıklık yetmezlikleri olmadığı sürece 3. doz aşının gerekmediğini belirtti.

bottom of page