top of page

Maymun Çiçeği Uyarısı

Maymun çiçeği hayvanlarda bulunan (zoonatik) bir hastalıktır. Orta ve batı Afrika'da endemik olarak bulunur. Küçük kemiricilerde, maymunlarda ve diğer memelilerde görülür.   

Belirtileri nedir? 

Maymun çiçeği, çiçek hastalığı ailesinden bir virüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.  Su çiçeği hastalığı ile ilişkisi yoktur. Hastalık cilt döküntüsü ile başlar, döküntülerin görüntüsü süreç içinde değişir son devresinde kabuklanır. 

Nasıl ortaya çıktı? 

İlk 1958 yılında araştırma için saklanan maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık olarak görülmüştür. Maymun çiçeği olarak isimlendirilmesine rağmen ilk kaynak saptanamamıştır. Virüsü taşıyan hayvanların daha sonra insana bulaştırdığı tahmin edilmektedir.  İlk insan olgusu 1970’de Demokratik Kongo Cumhuriyetinde görülmüştür. 2022 yılında seyahatlerle dünyaya yayılmıştır.  

 

Nasıl bulaşır? 

Hayvandan insana, insandan insana  bulaşabilir.  

Mikrop taşıyan hayvandan doğrudan, maymun çiçeği geçiren insandan, mikrop bulaşmış eşya ve çeşitli malzemelerden bulaşabilir.

Nasıl seyreder? 

Maymun çiçeğinin iki tipi vardır.

Sınıf :1 daha ağır seyreder bazı salgınları hastaların %10’un hayatının kaybetmesine neden olur.

Sınıf: 2 batı Afrika’da endemiktir. Daha hafif seyreder hastaların %99’u iyileşir. 

 

Hangi kişilerde risk artar? 

Bir yaştan küçük çocuklarda, hamilelerde, egzaması olanlarda,  immun sistemi zayıf olanlarda hastalık ağır seyredebilir.

Nasıl önlenir? 

Hasta kişilerle cilt temasından ve virüsü taşıyan hayvanlarla  temastan kaçınılmalıdır. Hastalığın olduğu bölgelerde herhangi bir kişi ile cilt teması gerektirecek yakınlaşma önerilmez.

 

Mpox maymun çiçeği aşısı risk guruplarına yapılır. 

JYNNEOS  Maymun çiçeği ve su çiçeğine karşı yapılan bir aşıdır 4 hafta ara ile iki kez uygulanır.  

 

 

Comments


bottom of page