top of page

Mikroplastikler Akciğer Sağlığını Tehdit Ediyor!



İspanya’nın Barselona şehrinde yapılan Avrupa Solunum Derneği kongresinde mikroplastiklerin sağlık etkileri konusundaki araştırmalar dikkat çekti. Hollanda Groningen Üniversitesi araştırmacıları minik plastik parçalarının vücudumuzda yapabileceği beklenmedik hasarlara dikkat çekti. 

Mikroplastik nedir?

Mikroplastikler, büyük plastik parçalarının ve sentetik giysilerin ayrışması ile oluşan 100 nanometre ile 5 milimetre arasında olan tanecik, lif ve kırıntılardır. 

Mikroplastikler her yerde olabilir. Dış ortamlarda bir metre kareye günde 2-1000 tanecik rastlayabilir. İç ortamlarda ise metre karede ortalama 10 bin tanecik bulunmaktadır. Bunların çoğu poliyester, naylon, polipropilen içermektedir. İnsanların çoğu zamanın %90’ını iç ortamlarda geçirmektedir. Ortalama evde yılda 20 kilogram toz birikmektedir. Bu tozun % 30’u sentetik liftir. 

Poliyester, polipropilen, polietilen gibi mikroplastiklerin insan kanında da bulunduğu görülmüştür.  Naylon iplik endüstrisinde çalışan işçilerin % 30’unda solunum yolu belirtileri bulunmakta, bir kısmında bronşiolit ve interstisyel akciğer hastalığı teşhis edilmektedir.



Yeni araştırma neyi gösterdi?

Groningen Üniversitesi bilim insanları laboratuvar ortamında geliştirdikleri minik akciğer dokularının (organoid) naylon ve poliyestere tepkilerini ölçtüler. 

Naylon ve poliyester ile temas eden insan dokularının büyümeyi durdurduğunu saptadılar. 

Fare organoidlerinde de aynı deneyleri tekrar ettiler. Naylon ve poliyester mikroliflerin akciğer organcık gelişmesini durdurduğunu gördüler. Naylondan sızan bileşiklerin havayolu epitel hücre gelişmesini etkilediğini gösterdiler.

Buluşun pratik hayata yansıması nasıl olur?

Mikroplastiklerle temas etmek bebek, çocuk ve anne karnındaki fetusun akciğer gelişmesini olumsuz etkileyebilir. 

Plastik kullanımını azaltmalı, iç ortamları sık havalandırmalı ve elektrik süpürgesi ile temizlemeliyiz. 

Comments


bottom of page