top of page

Birleşik Krallık’da Hindistan Varyantı Yayılıyor


Birleşik Krallığın tekrar açılmaya gitmesinden sonra SARS-Cov-2 Hindistan varyantı ile enfekte olan vaka sayılarında artış görülmüştür. Hindistan’da kontrolü mümkün olmayan ve ağır kayıplara neden olan son dalgada belirlenen B.1.617.2 mutasyonu artık Hint varyantı olarak tanımlanmaktadır. Bir hafta önce bu varyantı taşıyan hasta sayısı 3424 iken 27 Mayıs tarihinde 6959’a yükselmiştir. Varyantı taşıyanların %73’ü aşısızdır, 201’i hastanede görülmüştür. 12 kişi hayatını kaybetmiştir.


Hint varyantı Birleşik Krallığa dışardan gelmiş Güney Afrika ve Brezilya varyantlarından daha hızlı yayılmaktadır ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “endişe duyulan” varyant listesine alınmıştır. “Spike” proteinindeki L452R mutasyonu nedeniyle bulaşıcılığı artmıştır. İlk hastalar Birleşik Krallığın Kuzey Batısında görülmüşken, artık yavaş bütün ülke sathında İngiliz varyantının yerine geçtiği izlenmektedir.

Aşıların Hint varyantına etkisi ölçüldüğünde, BioNtech ve Astra Zeneca aşılarının tek doz uygulaması ile %33, ikinci doz BioNtech aşısı ile %88, ikinci doz Astra Zeneca aşısı ile %60 koruma sağlandığı bulunmuştur. Bu varyantın daha çok aşılanmamış yaş gruplarını etkilediği görülmektedir.


Kaynak: Public Health England

bottom of page